Wednesday 28 March 2012

Cum sta treaba cu literatura? dar cu self esteem? why are we teachers?

Si ai intrat la liceu si ai luat nota mare si esti bucuros ca e 15 septembrie si incepe scoala. Odata cu scoala incep si cursurile, clasele de literatura si istorie (in general britanica, English). Aici e primul blocaj... De ce te plictisesti cand ar trebui sa inveti? de ce nu iti convine si mai degraba adormi? Uite de ce! Nu exista interactiune, activitate destula si frumos pusa in practica. Referate inainte de predare si intelegere, eseuri bolnave fara sa se stie macar ce semnifica ideea de eseu, plictisitoare exercitii in scris gen "fill in" si sa adaug dragele de casete, cd-uri, filmulete care sunt atasate logic la cartea profilor din care majoritatea copiilor care se uita pe pereti nu inteleg niciodata nimic.

De ce trebuie aprofundare si prega' dupa, de ce trebuie sa muncesti ca doctorandul cand ajungi acasa? Profilor, literatura in sistemul romanesc de predare a foreign languages este total atipica, antipatica si plictisitoare pana la lacrimi. Piese de teatru trebuiesc repetate impreuna si facute mereu pe roluri, romanele trebuiesc mereu dezbatute pe echipe, exercitiile de gramatica trebuiesc rasplatite si facute pe randuri (de exemplu) si in sfarsit poezia trebuie sa aiba acelasi target ca si comentariul pe text (desenati ce simtiti, aratati prin gesturi ce simtiti, faceti un numar, un show din ce ati inteles, un speech, o ecuatie sau chiar o inventie inginereasca). Asta e adevarata aplecare si aplicare a formelor de invatare, nu manuale dezinformate cu poze mereu "refacute" de studenti si mesaje scrise din cuvinte colorate din pagini total lipsite de personalitate.

Fiti creativi, faceti un laborator de engleza unde fiti sigur ca Shakespeare nu are fruntea plina de hartiute suflate prin pixurile dezmembrate ale atat de diferitor generatii. Dictatura, agresivitatea nu este o optiune, plictisul si chemarea frustranta in biblioteci nu e un lucru care apropie; un laborator cu forme diferite, personalitate, reactivitate, recreere si invatarea prin a intelege "pe propria piele" cu siguranta da roade. Cand ma uit pe facebook sau pe alte site-uri de licee si vad niste creatii atat de "schiopatande" si niste referate atat de lame and boring imi doresc sa revolutionez cumva metoda de a invata despre minunile de odinioara.

Ca sa ajungi sa intelegi trecutul trebuie sa intelegi mai intai prezentul, ca sa faci acest lucru trebuie sa interactionezi cu lumea si ale ei... good luck teachers, trainers...nu ajungeti sa va plictisiti la scoala sau sa va numarati printre cazurile batute mar...probabil vreodata ati visat sa ajungeti profi, daca da ajutati si noile generatii sa isi invinga temerile si sa-si indeplineasca dorintele (salariile nu vor fi pe masura niciodata, oricum cine v-a pus in minte ca un dascal lucreaza pentru bani? lucreaza ca are har, are nevoie de satisfactii si a ajuns pe piramida lui Maslow la cel mai inalt nivel, altruismul.

Monday 26 March 2012

Jolly Phonics Grammar

De foarte multe ori gramatica a fost un pas inapoi in invatarea limbii engleze datorita modului total gresit si agresiv de abordare. In momentul in care decizi sa inveti tu sau sa inveti pe cineva gramatica unei limbi trebuie luate in calcul toate slabiciunile si mai ales punctele forte ale persoanei doritoare. Jolly Phonics "apasa pe mai multe butoane" si in special pe cel senzorial. Acum ca putem intelege perfect diferenta dintre drastic, agresiv si delicat, senzorial e clar ca putem invata aproape pe nesimtite.

Am o idee stuck in my mind care nu iese ci chiar se aprofundeaza singura cu fiecare caz intalnit. Ce este bun pentru copilul tau este bun si pentru tine; ce este creat pentru un bebelus este sanatos si pentru un matur. Diferentele sunt minore la invatarea unui lucru nou. Invatam step by step, de la foarte usor la mai greu si mai greu, de la colorat si interactiv si interesant la studiu pana ajungem sa definim conceptul prin propriile viziuni.

Va invit sa invatati folosind Jolly Phonics, unde aveti nelamuriri sau doriti o lectie ma puteti contacta.

Think in English or think English?

Many of the perfectionists are absolutely madly in love with the idea of thinking in English. They think that if they will think in English they will speak better. Nope, sorry but it is not true or possible. Thinking in English is exactly like thinking in your own native language, there's no difference. If you can't speak or make yourself understood in your own language don't budder too much in thinking you'll manage that in English.

Even if it is not so important there is a way that comes in my mind now: try to exercise each day- maybe the time spent in a bathroom or wonder in a mirror- the thinking in English, relax, do your thing and switch the command on English. At first it's going to be harder but in time you'll get used to it. Try when relaxing half an hour to remember some fave lyrics from the song you love or even better when composing a business letter to focus on what you want to say finding the right words directly in English.

I would have to say that it is compulsory to first think English (anyway you want to understand this). Yes, think English, think every step and get used to it, assimilate it. Some tips can be found here (be very careful not everything written on internet is true or completely associated with your mentality or method of learning, or maybe you want to try using this. As long as you hear English thoughts, ideas and dreams it will come to you. The important thing is not to make an obsession or a torture of it, it's not a talent, it's not magic it's not for beginners (you cannot think in English when the only words known are "hello, my name is") and it's not impossible. Think English to think in English!

Saturday 24 March 2012

Having fun learning English

Lots and lots find it difficult to learn English expressions and without even knowing they start migrating to a very different approach and simply destroy everything that could come in hand to learn more and become better. A very simple method is to watch cartoons, videos, movies with English subtitles and say the word few times after hearing it. Another way is to read newspapers (online), magazines and information regarding the main interest.

A different and very simple idea is to search for favorite songs and poems and write them down and then take the lyrics to confront. A weird yet productive idea is to write notes, letters to yourself or a friend and keep them as they are and after reading 3 very different books (a novel, a fairy tale and a"how to... book") check the spelling of the letters, notes again, then read some more (articles, rules of games, rules of contracts, invitations, letters of intention) and get back to our spelling again.

What I'm trying to say and make you understand is that many people are very sensitive when it comes to starting phrases with "no, not like this", "to correct it..." or "oh, this not at all what I had in mind" or indicating negativity or strict grammar practice rules. Any way you put it we must admit that English is a very "open minded" language ready for the challenge of changing and adapting terms, forms, ways of expressing without repressing any of our emotions, creative moods or stimulus. Being a free interpretation language, I guess, the only good thing to do is to float smoothly through its delicate ways of establishing communication between minds.

As a paradox and a conclusion I invite you to watch: My Fair Lady (I hope you'll understand it in a correct way, it's a tricky adorable and profound movie)

Friday 23 March 2012

Cursuri bune de engleza on line

Multi profesori sau "mai bine", multe persoane care au avut nevoie de a invata limba engleza si "au mers pana la capat" cu lucrul asta, devin apoi mandri de ce au invatat (dupa parerea lor foarte corect si minutios) si incearca sa dea mai departe sfaturi, sa faca/ infiinteze cursuri, sa umple internetul cu toata experienta lor demolatoare de vechi si mult prea putin folositoare idei de invatat. Un lucru este cert: fiecare avem nevoile noastre, abilitatile noastre, realitatea noastra si felul nostru unic de a invata limba engleza. Va pot doar atrage atentia asupra unor site-uri care in opinia mea sunt destul de explicite si destul de puse la punct. Aceste doua site-uri mie imi par destul de elaborate, puse la punct, usor de parcurs si usor de inteles.

A invata o limba straina este un lucru mare si nu se poate ajunge la performanta ne avand contact cu nativi. Am spus multor oameni, copii si companii: nu accentul fara repros face totul, nu gramatica fara greseala ci acel fel de a vorbi pentru a te face perfect inteles. E clar ca trebuie invatata gramatica (in mod general) si trebuie sa ai habar de vocabular si nu in ultimul rand trebuie sa stii verbele irregular; consider ca romanii se streseaza si isi imping mai mult in fata frica de un eventual esec, atat de mult incat uita de frumusetea limbii, si maxima usurinta de a fi invatata si perceputa. Am intalnit persoane care cauta logica in invatarea limbii, am intalnit pe de alta parte oameni care ii cautau disperati muzicalitatea... e doar o limba, e doar un cod nu altceva, nu se aseamana cu nimic. Maturii ajung la un nivel atat de sacadat si perturbator de a-si creea probleme si a se impotmoli in rutina incat uita de ideea de unic, natural si inventiv.

Cand nu stim ce inseamna cuvintele interlocutorului este mai mult decat politicos, frumos si sanatos sa il oprim si sa intrebam intelesul sau spectul folosit. Cand uitam noi un cuvant repeziciunea gandirii poate cu siguranta sa inlocuiasca termenul cu explicatia, sinonimul sau vreun adjectiv folositor.

Este esential sa fii sigur pe tine si sa te faci inteles (chiar daca dai mai mult din maini si ajungi sa transpiri la sfarsitul convorbirii). Dupa cum v-am indreptat catre un site pentru exercitiul scrierii si mai ales pronuntarii o sa mai caut sau reamintesc si alte metode, site-uri si exercitii de prefectionare prin joaca, prin activitate relaxanta si destul de interactiva. Nimeni niciodata nu va putea inlocui un nativ si nici un profesor sau o persoana traita foarte mult timp printre nativi.

Pentru alte detalii sau lectii sau traduceri, sfaturi si ce altceva mai aveti nevoie ma gasiti aici